W dniu dzisiejszym, tj. 16.11.2023 kontynuując realizację projektu pt.: „Aleja Lipowa- pszczela oaza” organizowanego w ramach konkursu „Klasa z drewna” z którego środki pochodzą z Funduszu Leśnego, którego dysponentem jest Dyrektor Generalny Lasów Państwowych, miały miejsce „Miodowe zmagania kulinarne”. Nasze zaprzyjaźnione Koła Gospodyń Wiejskich z Kamiennej i Rychnowa przygotowały doskonały poczęstunek.
Pani Katarzyna Bartosik z Koła Gospodyń w Kamiennej, poprowadziła prelekcję na temat wszechstronności wykorzystania miodu w kuchni, w szczególności:
- miodu leśnego- który pozyskiwany jest z nieprzebranego bogactwa roślinności leśnej, drzew miododajnych i jest nieocenionym darem lasu,
- miodu lipowego- który jest jednym z najszlachetniejszych i najlepszych miodów, zarówno pod względem smaku, jak i właściwości.
Nasi uczniowie ze smakiem wysłuchiwali kolejnych opowieści o właściwości miodu, by chętnie przejść do degustacji !
Koło Gospodyń Wiejskich w Kamiennej przygotowało:
- zdrową przekąskę- jogurt, miód, granola, owoce suszone: żurawina, rodzynki a wszystko to podane w towarzystwie świeżych owoców – borówek, bananów i domowego dżemu truskawkowego.
- koktajl bananowy-jogurt, miód płatki owsiane, banany
Natomiast nasze Rychnowianki z Koła Gospodyń Wiejskich w Rychnowie przygotowały:
- pieczone jabłka z miodem,
- pierniczki,
- ciasto miodowe,
- herbatkę z miodem i cytrusami,
- ciasteczka owsiane z miodem,
- orzechy w miodzie.
Kierujemy nasze słowa podziękowań na ręce kochanych Gospodyń, za to ze zawsze możemy na Was liczyć! Za to, że tak profesjonalnie przygotowały się do warsztatów a buzie naszych uczniów, ulepione miodem z radością próbowały kolejnych pyszności. Tu potwierdza się Wasza dewiza- Kobiety Gospodarne i Wyjątkowe!
Dziękujemy!!!