Sprawozdanie z metody projektu "Od ziarenka do bochenka" w klasie III”-7.10.2022

Praca metodą projektu edukacyjnego jest ciekawym pomysłem na zdobywanie wiedzy w interesujący sposób. Projekt adresowany był do uczniów klasy III  Zespołu Szklono Przedszkolnego w Kamiennej i  realizowany był od 22 IX 2022r. do 29 IX 2022r. Głównym celem projektu było przybliżenie uczniom etapów powstawania chleba oraz zapoznanie ich z zawodami bezpośrednio związanymi z produkcją pieczywa. Poznanie środowiska pracy i życia wsi polskiej oraz uprawianych  podstawowych zbóż z jednoczesnym integrowaniem zespołowej pracy. Podczas realizacji projektu uczniowie wypowiadali się na temat chleba, np. opowieści od dziadków i rodziców,  uprawy gleby, siania, zbierania i mielenia zboża, wypieku chleba dawniej i dziś. 

Poznaliśmy podstawowe zboża: żyto, jęczmień, owies i pszenica oraz produkty zbożowe, m.in. różne rodzaje mąki: pszenna, żytnia, pełnoziarnista, owsiana, kasze (np. jęczmienna), płatki owsiane. Znamy już też różne rodzaje pieczywa: pszenne bułeczki, rogaliki, chałki, pieczywo żytnie, razowe, z ziarnami, itp. Wiemy już też jakich narzędzi i maszyn rolniczych używano dawniej (kosa, sierp, cep, żarna), a jakich używa się obecnie (m.in.: traktor, siewnik, kombajn). Poznając etapy powstawania chleba dawniej, wzbogaciliśmy nasz czynny słownik o słowa: niecka, dzieża, piec chlebowy. Z czego robi się chleb? - to kluczowe pytanie, na które uczniowie po odbytych zajęciach będą umieli dokładniej odpowiedzieć. Zajęcia te były ciekawym doświadczeniem dla uczniów i chętnie do tego typu zajęć będziemy wracali.

Zapraszamy do obejrzenia relacji filmowej

 

Autor: Opracowała Teresa Hnat

NA GÓRĘ
  • Serdecznie witamy na stronie internetowej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Kamiennej. Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej naszej placówki.

Title