Nieprawidłowe odżywianie, zwyczaje rodzinne i regionalne w przyrządzaniu i spożywaniu posiłków, niewielka aktywność fizyczna, stres to wszystko w mniejszym lub większym stopniu przyczynia się do tego, że nasza waga rośnie. Uczniowie klasy drugiej na warsztatach kulinarnych chcąc zachować równowagę między energią przyjmowaną wraz z pożywieniem, a jej spożytkowaniem, przygotowali pyszną surówkę z marchewki i jabłka, którą każdy indywidualnie doprawił według własnego smaku. Przed rozpoczęciem warsztatów obejrzeliśmy także film edukacyjny „10 zasad zdrowego żywienia”. Przypomniał on nam o zdrowych nawykach żywieniowych, uświadomił dzieciom, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby, mięsa i ciemny chleb zamiast bułek, a także pić wodę czy soki, zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Warsztaty z pewnością przyczyniły się do utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych uczniów i zintegrowały klasę.